Waar is tomaat goed voor: 5 feiten op een rij

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

De tomaat, de heerlijk frisse vrucht die je overal voor kunt gebruiken. Tomatensoep, in de salade, op je broodje gezond. De tomaat is super veelzijdig en heel makkelijk te combineren. Gelukkig maar, want de tomaat is ook nog eens erg gezond. De vrucht bevat namelijk veel verschillende stofjes en vitaminen die alleen maar positief voor ons zijn. Wij zetten een aantal feiten voor je op een rij.

1. Tomaten zijn rijk aan lycopeen

De mooie rode kleur hebben tomaten te danken aan het stofje lycopeen. De kleurstof is tegelijkertijd ook een antioxidant. Dit kan meehelpen aan het verlagen van je LDL-cholesterol, bescherming van je huid tegen verbranding, het bestrijden van schimmelinfecties en het sterk houden van je botten. Lycopeen komt het beste vrij als je de tomaten verhit. Een heerlijke tomatensoep of tomatensaus is dus een prima idee!

waar zijn tomaten goed voor - 2

2. Tomaten zijn goed voor je huid

Tomaten bevatten verschillende stoffen die goed voor ons zijn. Zo ook het stofje bètacaroteen. Dit stofje beschermt je huid tegen het verbranden door de zon. Daarnaast zorgen tomaten ervoor dat je minder rimpels krijgt.

3. Verse tomaat is rijk aan kalium

Ook kalium is veel te vinden in tomaat. Dit is een onmisbaar mineraal voor ons. Kalium zorgt namelijk voor een goede werking van onze cellen, weefsels en organen. Dit reguleert bijvoorbeeld ook de hartslag en de bloeddruk.

waar zijn tomaten goed voor - 1

4. Tomaten zijn goed voor het gezichtsvermogen

Vitamine A is belangrijk voor ons nachtzicht. Dit betekent dat tomaten dus goed zijn voor ons zichtvermogen. Ook de antioxidanten in de vruchten zorgen ervoor dat de ogen minder snel achteruit gaan door leeftijd.

5. Tomaten zijn natuurlijk ontstekingsremmers

Tijdens een studie is gebleken dat één glas tomatensap ontzettend gezond is voor ons en nog eens ontstekingen doen afremmen. Een glas per dag zorgt er namelijk voor dat de TNF-alfa waarde in ons bloed aanzienlijk verminderd. Dit stofje stimuleert ontstekingsacties in het lichaam. De tomaat zorgt er dus voor dat je minder snel ontstekingen krijgt.

Bron afbeeldingen: Pinterest (okokorecepten.nl, mooiemoestuin.nl)