Tips om langer thuis te wonen

Tips om langer thuis te wonen
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Zo lang het kan thuis wonen voor senioren wordt in onze participatiemaatschappij van alle kanten gestimuleerd. Ouderen zelf vinden het ook fijn als ze zo lang mogelijk op hun vertrouwde plek kunnen blijven. Voor sommigen gaat dat zonder al te veel problemen; anderen kunnen met behulp van enkele aanpassingen zelfstandig blijven wonen. Dit kan hulp of zorg van familie, bekenden of een organisatie zijn, maar ook een aangepaste woning of hulpmiddelen kunnen het leven van senioren vergemakkelijken. Het doel is uiteindelijk hetzelfde: zo lang mogelijk veilig in de eigen woning blijven wonen.

Levensloopbestendige woning

Sommige mensen kiezen er op een bepaald moment voor om een levensbestendige woning te betrekken. Deze comfortabele en functionele woningen zijn geschikt voor elke levensfase. Dit type woningen kenmerkt zich door specifieke functionaliteiten. Die maken dat u er lang kunt wonen, ook als u ouder wordt en eventueel geconfronteerd wordt met gebreken die ouder worden met zich mee kan brengen. Het betekent soms dat alle vertrekken zich op de begane grond bevinden, of dat er zowel beneden als boven slaapkamer(s) en badkamer zijn. Deuren en doorgangen zijn zodanig breed dat iemand er ook eventueel met een rolstoel door kan en er zijn zo min mogelijk obstakels.

Als traplopen lastig wordt

Veel (25%, is gebleken uit onderzoek) van de senioren ervaart problemen of moeite met traplopen. Dat kan heel beperkend, tijdrovend en ook vermoedend zijn, maar ook onveilig! Geldt dit voor u, dan is dit echt niet meteen reden om te verhuizen naar een woning waar alles gelijkvloers is … Een goede oplossing bij problemen met traplopen is het laten installeren van een traplift. Zo bent u (en uw omgeving) er zeker van dat u veilig boven en beneden komt. Op vrijwel alle typen trap is een traplift monteren mogelijk. Voor het laten plaatsten van een traplift kunt u ook subsidie aanvragen via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden. Ook zijn er tweedehands trapliften verkrijgbaar.

Voorkomen is altijd beter …

Veilig wonen zit ook in je veilig en zeker voelen. De weerbaarheid van ouderen is iets wat ook aandacht verdient en heeft. Fysieke en mentale stabiliteit is een dierbaar goed voor ouderen. Vitaal blijven en sociale contacten onderhouden zijn ook belangrijke pijlers die mede zorgen dat senioren langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Er zijn verschillende programma’s om vitaal en in beweging te blijven die hier allemaal aan meehelpen.