Pure chocolade gezond? Absoluut!

Pure chocolade
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Nieuw jaar, nieuwe voornemens. Dat betekent voor veel mensen gezond eten. Veel volkoren producten, minder vlees, minder snacks, meer groenten… Dat is toch wat makkelijker vol te houden als je tussendoor af en toe wat lekkers mag. Goed nieuws, want wist je dat pure chocolade gezonder is dan je denkt? Zo kun je toch tussendoor even genieten, zonder schuldgevoel. Dit zijn de redenen waarom pure chocolade goed voor je is.

Pure chocolade werkt als antioxidant

Antioxidanten vind je voornamelijk in groenten en fruit, maar ook in pure chocolade. Deze stoffen zorgen ervoor dat andere, agressieve stoffen geen schade kunnen aanrichten in je lichaam. Voorbeelden hiervan zijn vitamine E en C. In pure chocolade zijn het polyfenolen en flavanolen die deze vervelende stoffen onschadelijk maken.

pure chocolade

Heeft een bloeddrukverlagende werking

Naast antioxidanten bevat pure chocolade ook bepaalde stoffen die de productie van stikstofoxide stimuleren. Dat klinkt heel spannend, maar eigenlijk zorgt dit voor ontspannen en flexibele bloedvaten. Dat zorgt op zijn beurt weer voor een goede bloedsomloop, waardoor de bloeddruk ook weer lager wordt.

Verkleint het risico op hart- en vaatziekten

Daarnaast zijn er ook verschillende onderzoeken die ernaar wijzen dat het eten van pure chocolade het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert. Soms kan dit risico wel met 50% verlaagd zijn. Dit is eigenlijk een gevolg van de verlaagde bloeddruk en vermindering van het cholesterol.

Pure chocolade

Last but not least: Geeft je een vrolijk gevoel

Bovenstaande punten zijn misschien wat vage gevolgen van het eten van pure chocolade. Gelukkig heeft het eten van pure chocolade ook een merkbaar gevolg en dat is dat je er gewoonweg vrolijker van wordt! Dat komt ook weer door een stofje, fenylethylamine. Dit geeft je hetzelfde gevoel als wanneer je verliefd bent. Wie wilt dit nu niet? Ook endorfines zorgen voor dit gevoel. Daarnaast verlaagt het je stressniveau en geeft het je een gelukkig gevoel.

Dus denk jij dat gezond eten alleen maar groenten en fruit inhoudt? Nee dus! Neem eens af en toe een stukje pure chocolade. Kijk wel uit dat je er niet teveel van eet, want het bevat wel veel calorieën. Je moet er natuurlijk niet van aankomen. Een paar kleine stukjes per week is genoeg voor de positieve werking van pure chocolade.

Bron afbeeldingen: Pixabay, Pinterst (allreciped dish)